Bilgi Bankası

Web Sitesinin yanında ek hizmetler nelerdir?
Paylaşım Tarihi: 08.12.17

Sosyal medya yönetimi

Arama optimizasyonu

Fotoğraf çekimi

İnternet sitesi içerik oluşturma

 SOSYAL MEDYA YÖNETİMİ

Hedef Kitle Belirleme: Öncelikle yapmanız gereken ulaşmak istediğiniz hedef kitleyi belirlemek olmalı. Hedef kitlenizin cinsiyetini, yaş aralığını, ilgi alanlarını ve nelerden hoşlandıklarını bilmelisiniz. Böylelikle sosyal medya paylaşımlarınızla hedef kitlenizi mutlu edebilirsiniz. Aynı zamanda hedef kitlenizi özel hissettirerek de bu mutluluğu sağlayabilirsiniz. Hedef kitlenizi özel hissettirebilmek adına doğum günlerini kutlayabilir, sorular sorabilir ve özel indirimler yapabilirsiniz.

 İçerik Yönetimi: Etkin bir sosyal medya yönetimiyle arama motorlarında iyi bir aşama kaydetmek istiyorsanız markanıza ait olan algınızı güçlendirmeniz gerekiyor demektir. Bunu en iyi şekilde nasıl yaparım diyorsanız içerik yönetiminden vazgeçmemelisiniz. İçerik yönetimi, sosyal medya yönetmenin en önemli unsurlarından biridir. Sosyal medya paylaşımlarında kullanacağınızın dilin anlaşılır olmasına ve hedef kitlenize fayda sağlayan içerikler olmasına özen gösterin. Böylelikle hedef kitlenizle aranızdaki iletişimin güçlü kalmasını sağlayacaksınız.

 Diyalog Yönetimi: Müşteri ilişkileri yönetiminin dijital çağdaki ismi diyalog yönetimidir. Diyalog yönetiminin kullanılmasındaki amaç; hedef kitle ve marka arasında uzun süreli sadakat yaratmaktır. Bu yönetimi yaparken, sosyal medya takipçilerinizi kategorilendirmeli ve her kategorideki bireyin marka ile arasındaki ilişkiyi kavramalısınız. Böylelikle ne tür paylaşımlardan hoşlandıklarını kolayca anlayabilirsiniz.

 Rakip Analizi: Sosyal medya yönetiminde diğer bir önemli unsur rakiplerinizin nasıl paylaşım yaptıklarıdır. Bu paylaşımları incelerken nasıl bir dil kullandıklarına, hangi sosyal medya sayfalarını takip ettiklerine dikkat etmelisiniz.

 Reklam Yönetimi: Gün geçtikçe internet üzerinden verilen reklamların sayıları artış göstermektedir. İnternet reklamlarını tercih eden markaların sayılarının artmasıyla da reklam yönetimi, sosyal medya yönetmenin kalbi olmuştur diyebiliriz. Markalar açısından maliyetli bir iş gibi görünse de geleneksel medya yöntemlerine göre oldukça düşük fiyattadır. Doğru bir biçimde yapılan reklam çalışmaları ile markanın ulaştığı hedef kitle çözümlenebilir ve ne kadar doğru bir yönde ilerlenildiği üzerinde düşünülebilir.

 Analytics: Sosyal medyada yapılan paylaşımların analizleri de bir o kadar önemlidir. Bu analizler sayesinde oluşturulan strateji yanlışsa değiştirilebilir, doğruysa geliştirilebilir. Arama motoru reklamları istenen birçok bilgiyi sunuyor ancak Facebook ve Twitter veri konusunda pek çok yerde yetersiz kalabiliyor. Böyle bir durumda sosyal medya yönetimi yapan ajanslardan destek almak markaların yararına olacaktır.

 

ARAMA OPTİMİZASYONU

Arama Motoru Optimizasyonu (SEO-Search Engine Optimization) sitelerin içerikleri ile ilgili konularda, Arama Motorlarında yapılan aramalar sonucunda siteye ziyaretçi akışını sağlayan ve üst sıralamalarda görünecek Web sayfaları oluşturma sürecidir. Sitelerde yapılan değişiklikler ve güncellemeler sonucu, Arama Motorları ve Web Kataloglarında içeriğe uygun olarak, sıralamalarda öncelik elde etmek için kullanılır. Arama Motorları, İnternet sitelerinin bulunmasına ve bu siteleri kullanıcıyla buluşturmasına katkıda bulunur. Tüm ülkelerin istatistik bilgilerine göre en çok tıklanan sayfalar arama motorlarıdır. Bunların başında Google, Yahoo ve MSN geliyor. Genel olarak bakıldığında tüm büyük arama motorları aynı mantık üzerinden çalışıyor.

Arama Motorları nasıl çalışır?

Arama motorları çok kuvvetli işlem gücüne sahip bilgisayarlarda çalışan özel programlardır. Bu programlar bilgisayarlar üzerinde çalışır ama bunlar bilinen bilgisayarlar gibi değildir. Çok daha gelişmiş donanımları vardır, bağlantıları çok hızlıdır, daha büyük sabit disklere sahiptirler, çok büyük verileri depolayabilirler, çok büyük bellekleri vardır, çoğunlukla da birden fazla işlemciye sahiptiler. Bu bilgisayarlar birbirlerine bağlanarak üzerlerine düşen yükü paylaşırlar. Mesela Google da 800 civarında bilgisayarın birbirine bağlı olduğu tahmin ediliyor. Çünkü binlerce insan aynı anda arama yapabiliyor, bu yükün altından kalkmak hiç de kolay olmasa gerek. Arama şu aşamalarla olur; Arama motoruna aratacağımız kelimeyi uygun kısma yazdıktan sonra search (ara) düğmesine tıklarız ve karşımıza sayfalar dolusu web adresi çıkar. Peki, bu web adresleri nereden nasıl bulunuyor?

Arama düğmesine tıkladığımızda arama motoru kendi veri tabanındaki bilgileri tarar, İnternet üzerinde arama yapmaz. Peki, bu veri tabanına milyonlarca web adresi nasıl giriliyor? Yapılan bir araştırmaya göre bir insan, ömrünün sonuna kadar her saniye bir web sayfası açıp kapasa yine de İnternet’teki bütün sayfaları dolaşamadığı düşünülürse bunu birkaç insanın oturup yapması imkansızdır. Veri tabanının doldurulması spider, crawlers, robots olarak bilinen yazılımlar tarafından gerçekleştirilir. Spider yazılımlarının bir parçası olan indeksleme mekanizması, depolama işini yapar ve web sitelerin tüm sayfalarını içeriklerine göre veri tabanına kaydederler. Spider indeksleme işlemini şöyle gerçekleştirir; aynı bir kullanıcı gibi web adresini sunuculardan talep eder. Sayfada bulunan linkleride ziyaret eder. Bu işlemi bütün sayfalar için yapar ve web sitesi tüm sayfaları birlikte arama motorunun kendi veritabanına işlenir. Spider eğer talep ettiği web sayfasından yanıt alamazsa veri tabanından bu sayfayı siler. Örümcekler arama motorları yazılımcıları tarafından sürekli geliştirilir.

 

KURUMSAL FOTOĞRAF ÇEKİMİ

Kurumsal Fotoğrafçılık

Kurumsal fotoğrafçılığı olay fotoğrafçılığı ve insan "ceo portre" olarak özetleyebiliriz. Olay fotoğrafçılığını içine giren branşlar; Konferanslar, doğum günü partileri, yılbaşı partileri, resepsiyonlar, satış etkinlikleri, sportif organizasyonlar gibi kurumsal etkinlikleri olarak sıralayabiliriz. Bu organizasyonlara katılan tüm çalışanlar, konuşmacılar ve misafirler fotoğraflanarak en iyi sonuç elde edilir. Kurumsal portre fotoğrafçılığı ise (ceo portresi) web siteleri, dergiler ve diğer yayın gruplarını hedef alınarak gerçekleştirilir. Kurumsal çalışanları en doğal oldukları yerde yani çalışma ortamında fotoğraflamak temel amaç olacaktır. İstekler doğrultusunda stüdyo çekimlerine de yönelebilinir.

 

Kurumsal Fotoğrafçılık Temel Prensipleri

Gerçekten sorumluluk ve dikkat isteyen bir çekim tekniğidir. Çekimin içeriğini öğrendikten sonra eğer doğru ekipmanlara sahip değilseniz kesinlikle o çekimi kabul etmemenizi öneririm. Teknik ekipman bu çekimler için vazgeçilmez bir unsurdur. Kurumsal çekimlerde her zaman istediğiniz ışık kalitesini bulamayabilirsiniz. Çok sayıda düşük ışıklı ortamda çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Işığın sınırlı oldu bu tip karanlık ortamlarda harici flaş bizdeki adı ile tepe flaş'ı mutlaka yanımızda bulundurmamız gerekir. Bunun yanında elbette çekim teknikleri hakkında azami bilginiz olması da şarttır.

 

Kurumsal Fotoğrafçılık Temel İpuçları

a)  Mutlaka ama mutlaka bu tip organizasyonların çekimlerinde sizleri rahat ettirecek ama aynı anlamda sizi şık gösterecek kıyafetleri tercih edin. 400-500 kişilik bir etkinliğin içinde bulabilirsiniz kendinizi. Tüm konuklar takım elbiseler, şık smokinler ve muhteşem gece elbiseleri ile çıkabilir karşınıza. Siz orada bir kot pantolon bir tişört ile çok sıradan ve o organizasyona saygı duymayan bir fotoğrafçı olarak gözükebilirsiniz.

b) Çekimin bir gün öncesinden ya da çekimin en az 2 saat öncesinde organizasyon yerinde olun. Mekanı mutlaka keşfedin ve aydınlatma koşularını analiz edin. Eğer bunun için hiç fırsatınız olmaz ise organizasyon sahipleri veya organizasyonun düzenleneceği yerdeki kişilere ulaşarak mümkün olduğunca bilgi alın.

c) Çekim öncesinde organizasyonda konuşmacı olacak kişiler ile ilgili mutlaka organizatörden doğru brief almak gereklidir. Bu sayede önem arz eden konuşmacı veya kişilerin fotoğraflarına daha da ağırlık vermek gerekir.

d) Kendinizi her zaman görünmez adam olarak hissettirin. Görünmezi oynamak bu tip organizasyonlarda insanları rahatsız etmeden çekimlerinizi gerçekleştirmek sizler için her zaman avantaj sağlar.

e ) Teklif edilse bile bu tip etkinliklerde kesinlikle ama kesinlikle alkol almayın. Kimse sarhoş veya alkol kokan bir fotoğrafçı istemez. Tüm işleriniz bittikten sonra alkol almak ise sizin en tabi hakkınız.

f) Etkinlikte yemek yeme esnasında insanların çekimlerine ara verin. Sadece genel ortamı çekmeye özen gösterin. yemek yerken özellikle çiğneme esnasında biri sizi çekse sizde sanırım rahatsız olursunuz. Genel ortamı yansıtmak bu durumlarda en mantıklısıdır.

g) Etkinlik sırasında bir kişinin fotoğrafını çektiniz ve rahatsız olduğunu hissederseniz gülümseyin ve hemen kaçın yanından. Etkinlikteki bir kişi size ters bir laf ederse sakın diyaloğa girmeyin gülümseyin ve geçin daha sonrasında rahatsız olduysanız organizasyon sahiplerine bu durumu bildirin.

h) Sadece insanlarla sınırlı kalmayın etrafı çok iyi gözlemleyin. Bir pasta , bir içki masası bir süsleme sayesinde karelerinize farklı bir boyut katabilirsiniz.

 

İNTERNET SİTESİ İÇERİK OLUŞTURMA

Web sitelerinde verimliliğin sağlanabilmesi için başta Google olmak üzere arama motorlarındaki doğal (reklamlar harici) arama sıralamalarında başarılı sonuçlar elde etmek şarttır. Arama motorlarının, bu sıralamaları yaparken en önem verdiği konulardan biri web sitesinde yer alan yazılı içeriğin özgün olup olmadığıdır.

 

Bunu biraz açacak olursak;

 

Her geçen gün daha da büyüyen world wide web'in en büyük sorunlarından biri, web sitelerinde kullanılan yazılı içeriklerin, internet üzerinde aynı konuda yer alan diğer web sitelerinden kopyalanarak kullanılmasıdır. İnternet plagiarizmi olarak adlandırılabilecek bu davranış biçimi hem orijinal içeriği oluşturanların bilgi ve emeğine saygısızlıktır, hem de web'i günden güne aynı bilgilerin, aynı cümlelerle tekrar ettiği koca bir çöplüğe dönüştürmektedir. Gelişmiş sıralama algoritmalarına sahip olan arama motorları, özgün içeriğe sahip web sitelerini sıralamalarda üst sıralara yerleştirerek ödüllendirir, çalıntı içerik kullanan web sitelerini ziyaretçilerin kolay kolay ulaşamayacağı sıralamalara indirerek cezalandırır. Google, Şubat 2011'deki Panda kod adlı algoritma güncellemesi sonrası kopyala - yapıştır yaparak içerik kullanan siteleri cezalandırmaya başlamıştır.

 

Web sitesi içeriğinin zengin ve özgün olması, arama motorları kadar siteye gelen ziyaretçiler için de önemlidir ve site verimliliğine bu açıdan da katkı sağlar. Sonuçta web sitenize gelecek olan ziyaretçi, buraya sadece ve sadece sitenizin içeriği için gelmektedir.

 

Tüm bu nedenlerle bir web sitesinden verim almak isteniyor ise, hiç tartışmasız sitede özgün ve zengin içerik sunulmalıdır. Yeni bir web sitesi yaptırmak isteyen kurumların ise, çoğunlukla bu konudaki en büyük problemleri zamansızlık ve içeriği nasıl oluşturmaları gerektiğini bilmemeleridir. Zaten web sitesi sahiplerini kopyala - yapıştır içerik kullanmaya iten ana nedenler de bunlardır.

 

Dolphin Dizayn, bu konuda dileyen müşterilerine anahtar teslim çözüm sunarak, web siteleri için zengin ve özgün içerik oluşturma hizmeti verir. Bizim için öncelikli olan yaptığımız çalışmalardan müşterilerimizin verim almasıdır.